Early Geneva

Miejsce wyhodowania: USA
Pochodzenie: odmiana otrzymana w Stacji Doświadczalnej Geneva w stanie New York ze skrzyżowania odmian Quinte x Julyred w 1967 roku. W Polsce od 1980 roku, do Krajowego Rejestru wpisana 25 marca 2005 roku;
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie, tworzy dość luźne i słabo zagęszczone, wzniesione korony. W okres owocowania wchodzi wcześnie lub nawet bardzo wcześnie, owocuje umiarko- wanie obficie i corocznie. Kwitnie wcześnie
Zapylacze: Discovery, James Grieve, Jerseymac, Idared, Katja, Oliwka Żółta, Quinte
Odmiany zapylane: Discovery, James Grieve, Jerseymac
Owoce: jabłka średniej wielkości, kulisty i kulistospłaszczony, regularny. Skórka błyszcząca, z delikatnym nalotem woskowym, zielonożółta, pokryta przynajmniej w połowie jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Przetchlinki małe, jasne. Szypułka średnio długa i średnio gruba. Zagłębienie szypułkowe średnio głębokie i średnio szerokie, często z mięsistym nabrzmieniem u nasady tzw. kluką. Zagłębienie kielichowe płytkie i średnio szerokie do szerokiego, wyraźnie pofałdowane. Kielich duży, półotwarty lub zamknięty, działki kielicha długie, szerokie, mocno omszone, odgięte na zewnątrz kielicha. Miąższ biały lub białokremowy, średnio zwięzły, bardzo soczysty, kwaskowatosłodki, smaczny. Gniazdo nasienne duże. Komory nasienne półotwarte. Nasiona długie, silnie spłaszczone, ostro zakończone. Dojrzałość zbiorcza: połowa lipca - koniec lipca (najlepiej kilkukrotnie)
Dojrzałość zbiorcza: połowa lipca - koniec lipca (najlepiej kilkukrotnie)
Przechowywanie: w przechowalni do początku sierpnia, w chłodni do końca sierpnia
Wytrzymałość na mróz: średnia
Podatność na choroby: parch - średnia do dużej, mączniak - bardzo duża, zaraza ogniowa - średnia, choroby kory i drewna - średnia