Najdared

Miejsce wyhodowania: Polska
Pochodzenie: czerwony mutant odmiany Idared
Wzrost: średni/słaby, korona kulista, gęsta z lekko zwisającymi konarami z licznymi krótkopędami
Zapylacze: Elstar, Golden, Ligol®, Pinova, Szampion Reno2®, Evereste, Golden Hornet, Prof. Sprenger
Odmiany zapylane: Elise®, Gala, Gloster, Golden, Jonagold, Red Jonaprince®, Piros, Pinova, Szampion Reno2®
Owoce: średniej wielkości lub duży, kulisty, nieco spłaszczony od strony kielicha i szypułki, skórka bardzo błyszcząca, zielonożółtawa, pokryta intensywnym, malinowym, rozmytym rumieńcem, który pojawia się bardzo wcześnie (początek września), smaczniejszy od odmiany Idared
Dojrzałość zbiorcza: pierwsza połowa października
Przechowywanie: chłodnia: 6 - 7 miesiące; chłodnia KA: 6 - 8 miesięcy
Wytrzymałość na mróz: mała
Podatność na choroby: parch - średnia; mączniak - duża; zaraza ogniowa - duża